Saptămâna internaţională

Evenimentele Erasmus International Week organizate de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia promovează și consolidează strategiile de internaționalizare a învățământului superior românesc.

2022 Evenimentele Erasmus International Week

În perioada  04 - 08 Iulie 2022,  Centrul de Relații Internaționale  din cadrul Universității  „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat  Erasmus+  International Credit Mobility Staff Training Week, eveniment la care au participat 69 de participanți din țări precum Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Muntenegru și Kazahstan.

2021 Evenimentele Erasmus International Week

În săptămâna 20 - 24 Septembrie 2021 s-au desfășurat, evenimentele organizate de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în cadrul celei de-a XI-a ediții a Săptămânii Internaționale Erasmus, a VIII-a ediție a Workshop-ului Exploratoriu: Internaționalizarea Învățământului Superior – Provocări și Recompense, dar și a doua ediție a Școlii de toamnă: Innovation for NextGen EU.

În perioada  12 - 16 Iulie 2021,  Centrul de Relații Internaționale  din cadrul Universității  „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a organizat  Erasmus+  International Credit Mobility Staff Week for Training, eveniment la care au participat 43 de participanti din țări precum Bosnia și Herțegovina, Spania, Bulgaria, Muntenegru, Rusia, Polonia, Serbia și Turcia.

 

2020 Evenimentele Erasmus International Week

În săptămâna 9-13 noiembrie 2020 s-au desfășurat, în mediul virtual, evenimentele organizate de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia în cadrul celei de-a X-a ediții a Săptămânii Internaționale Erasmus, a VII-a ediție a Workshop-ului Exploratoriu: Internaționalizarea Învățământului Superior – Provocări și Recompense, dar și prima ediție a Școlii de toamnă: Innovation for NextGen EU.

În contextul crizei globale provocate de pandemia Sars-Cov-2, a fost necesar să renunțăm la desfășurarea evenimentelor oganizate în formatul clasic, fizic, atât de productiv pentru consolidarea parteneriatelor internaționale și să identificăm noi metode, creative, de desfășurare a lucrărilor programate în cadrul săptămânii internaționale. Am transferat toate evenimentele în mediul online, inclusiv cele organizate în cadrul tradiționalului festival Alba Culinaria – eveniment dedicat studenților români și internaționali în care aceștia pregătesc rețete tradiționale, promovând astfel cultura și tradițiile culinare proprii indentității lor naționale.

Universitatea trebuie să își asume, local și regional, rolul de promotor al inovării, transferului tehnologic, integrării dinamice a comunității în mediul cultural și economic competitiv european, să răspundă așteptărilor actorilor de pe piața forței de muncă, reprezentând domenii economice tot mai diverse și cu activitatea economică internațională. Pregătirea de absolvenți care să susțină aceste roluri instituționale, care să permită universității să fie principalul pol al dezvoltării durabile regionale, înseamnă asigurarea pentru studenții instituției a unei educații de calitate, inovatoare și moderne, accesul la cunoaștere și tehnologii de ultimă generație printr-un curriculum reformat și prin excelență internațională, un mediu academic intercultural și divers, tolerant, adaptabil și deschis. În această direcție considerăm că este deosebit de important ca UAB să susțină implementarea de programe tip visiting professor, de aceea în cadrul școlii de toamnă Innovation for NextGen EU am oferit studenților din instituții partenere din străinătate 15 cursuri, pentru un total de 30 de ore de predare în domenii diverse și de interes atât pentru studenții proprii cât și pentru studenții internaționali de la științe economice, inginerești, până la științe sociale, psihologie și filologie. Desigur, organizarea acestor cursuri fizic în cadrul universității este și va rămâne pentru noi prima opțiune, dar succesul acestora în acest an, recunoaștem, se datorează în mod excepțional desfășurării lor în mediul online: 825 de participanți s-au înscris pentru cele 33 de evenimente organizate, dintre care 716 au fost studenți din cadrul a 49 de instituții partenere, de pe 5 continente: Australia, Asia, Europa, America de Nord și America de Sud.

În cadrul workshop-ului pentru internaționalizarea învățământului superior, Oana Dumitrescu, expert în cadrul Direcției Generale Educație, Tineret, Sport și Cultură a Comisiei Europene a prezentat principiile fundamentale ale noului program Erasmus, dar și noile inițiative ale UE, mai ales intenția de a asigura finanțarea mobilităților cu instituții din țările partenere din fondurile programului Erasmus, alocate astfel de Consiliu și Parlament, înlocuind astfel această finanțare din fondurile diferitelor instrumente de finanțare externe.

Construcția unei culturi organizaționale ancorată în promovarea diversității, recunoașterea importanței covârșitoare a pluralității și multiculturalității spațiului academic internațional, deschisă spre orizonturile globale ale educației universitare necesită promovarea unei politici de personal pe măsura obiectivelor pe care universitatea și le propune. În vederea asigurării resurselor umane necesare implementării obiectivelor pe termen mediu și lung ale UAB în domeniul internaționalizării, ne-am propus organizarea anuală a unor cursuri de formare pentru personalul didactic și administrativ atât din cadrul UAB, cât și pentru personalul din cadrul universităților partenere participante la evenimentele organizate de noi, în cadrul săptămânii internaționale. Astfel, în acest an, pe parcursul a 6 workshop-uri, însumând 12 ore de formare, am organizat un curs de formare în comunicare interculturală pentru internaționalizarea învățământului superior (5 workshop-uri a câte 2 ore), curs suținut de dl. lect. univ. dr. Tudorel Popescu, din cadrul Universității din Pitești, cu o vastă experiență în domeniul politicilor de internaționalizare a învățământului superior, dar și un curs de leadership strategic și managementul parteneriatelor internaționale (un workshop de 2 ore) susținut de profesorul Karl Markgraf, director al centrului de relații internaționale din cadrul Universității din Minnesota, Duluth.

În implementarea politicilor specifice necesare atingerii țelurilor instituționale, este deosebit de important să acordăm o atenție sporită parteneriatelor naționale, europene și internaționale ale UAB, astfel că, anual, în organizarea evenimentelor propuse, ne dorim implicarea misiunilor diplomatice din România, în vederea accentuării aspectului strategic al cooperării noastre inter-institiționale, în cadrul mai larg al cooperării internaționale dintre România și alte state. În acest an, cooperarea dintre UAB și ambasada Turkmenistanului la București a făcut posibilă implicarea autorităților turkmene în organizarea evenimentelor intrenaționale, cursurile oferite în cadrul școlii de toamnă Innovation for NextGen EU fiind disponibile studenților International University for Humanities and Development și Institutului de Relații Internaționale a Ministerului Asfacerilor Externe de la Așgabat.

Creșterea vizibilității internaționale este o componentă firească a activităților pe care instituțiile de învățământ superior le desfășoară, astfel încât este important de subliniat că evenimentele organizate de UAB în acest an, cu o participare masivă din partea partenerilor externi, oferă oportunități excelente din acest punct de vedere, consolidând poziția noastră de partener strategic și cu experiență în implementarea politicilor de internaționalizare a instituțiilor de învățământ superior.

Câteva opinii legate de evenimentele organizate, din partea participanților și a managementului UAB:

„Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a desfășurat o săptămâna internațională de o anvergură impresionantă, cu participarea a zeci de profesori, cercetători, manageri și ofițeri de relatii internaționale de pe mai multe continente și, în egală măsură, cu o participare masivă din partea profesorilor, studenților, cercetătorilor și personalului administrativ din universitatea gazdă, în deplin spirit al conceptului de internaționalizare acasă! A fost o săptămâna plină de schimburi interculturale de excepție în care participanții din culturi atât de diferite au adus un input valoros în propunerea Universității din Alba Iulia de a investiga oportunitățile și soluțiile de internaționalizare a învățământului superior și, implicit a universităților. Eu am avut prilejul, la invitația universității gazdă, de a facilita o serie de 5 workshopuri pe parcursul întregii săptămâni, unde am explorat împreună cu participanții conceptul de cultură, de creștere a senzitivității interculturale, am investigat natura stereotipurilor și a modalităților de lucru cu acestea în munca de Relatii internaționale inter-universitare, modele lui Hofstede, Lewis, Trompenars, etc. Participarea numeroasă a fost întărită și de reprezentați ai ANPCDEFP din Bucuresti dar și de la Direcția de Educație și Cultură a Comisiei Europene (EACEA), de unde ne-a însoțit Oana Dumitrescu. Salut inițiativa universității gazdă și impactul pe care această săptămâna îl are în spectrul activităților de internaționalizare a învățământului superior din Romania.”

Dr. Tudorel Popescu, Universitatea din Pitești, România.

The international week gave the participants the opportunity to extend their knowledge on processes, procedures and approaches accompanying the internationalization of a HEI, it also paved way for dissemination of project results, finally it help improving cultural awareness at a macro and micro scale, which should significantly improve the management of current and future Erasmus Projects

Lukasz Marczak, Coordonator Erasmus instituțional, „Stanisƚaw Staszic University of Applied Sciences”, Piƚa, Polonia.

„Mă bucur că am avut oportunitatea de a susține un curs online în cadrul  Școlii de Toamnă Innovation for NextGen EU. În ciuda anumitor limite deja experimentate de sistemul educațional în condițiile actuale, regimul online de predare și participare la cursuri are numeroase avantaje, de care am reușit să profitam în cadrul acestui eveniment. Întalnirea dintre un profesor din Romania și peste 100 de studenți din multiple țări ale lumii pentru participarea la un curs de lingvistică a fost unică și reușită din punct de vedere științific. Pentru mine, care am fost la prima experiență de acest gen, predarea acestui curs a fost un moment de depățire a propriilor limite, atât din punct de vedere profesional, cât și personal. Am apreciat momentul și oportunitatea și aștept cu nerăbdare alte ocazii de acest gen. Felicitari organizatorilor pentru reușita acestui eveniment!

Drd. Adina Botaș, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

„From 9.11.2020 to 12.11.2020 were conducted online classes dedicated to various topics for different majors, which were organized by "1 DECEMBRIE 1918" University of Alba Iulia. The instructors and students of IUHD actively participated in those classes. We are sure that they obtained plenty of knowledge and experience. It was a great pleasure for our participants. All of those activities are a good opportunity for exchanging experience and intercultural communication among the faculty staff and students.”

Yhlas Haldurdyyev, IUHD Focal Point for International Cooperation 

The International University for the Humanities and Development, Așgabat, Turkmenistan

 

Utilizarea cookie-urilor este importanta pentru buna functionare a acestui site. Prin continuarea navigarii pe site va exprimati acordul explicit cu privire la utilizarea cookie-urilor.

Citeste politica de cookie pe aici

OK